Biografie

Biografie realizata de domnul Nicolae Penes

Este o biografie atat cat s-a putut de completa si detaliata, organizata pe ani sau perioade cu o semnificatie deosebita in afirmarea si evolutia artistica a Mihaelei Runceanu.

 • 4 mai 1955: Se naste la Buzau Mihaela Valentina Runceanu.
 • 1958: Intra intr-o brigada artistica condusa de tatal ei.
 • 1962 – 1963: Urmează clasa I si jumatate din clasa a-II-a la Orbeni (Bacau), unde parintii se mutasera cu serviciul.
 • 1964 – 1970: Continua cursurile la Scoala elementara de pe langă Liceul de muzica si arte plastice din Buzau. Profesor de vioara Eufrosina Tomescu.
 • 1970 – 1974: Urmeaza Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, pe care il absolva, ca sef de promotie. In perioada liceului, canta la vioara in orchestra simfonica a orasului.
 • 1973: Castiga premiul I la concursul “Tineretea Buzoiana” cu piesa “Anilor” de Petre Magdin.
 • 1974: Este admisa la Coservatorul de muzica “Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Victor Giuleanu), cu media 9,95. Urmeaza, in paralel, cursurile Scolii Populare de Arta din Bucuresti, clasa de canto condusa de profesoara Nina Bercaru.  Corepetitor la aceeasi clasa, compozitorul George Grigoriu.
 • 1975:
   Castiga Trofeul “Steaua litoralului”, Constanta.
  Obtine premiul I la Festivalul “Constelatii valcene”, Ramnicu Valcea.
  Debuteaza la Radio cu o piesa, in prima auditie, a compozitorului George Grigoriu.
  La cea de-a VIII-a editie a “Festivalului tineretii”, Amara obtine “Mentiune”. Presedintele juriului: muzicologul VasileDonose.
  Trece cu 10 pe linie prima etapa la concursul “Steaua fara nume”. Interpreteaza in prima auditie piesa “Numai de dragoste”, a compozitorului Marcel Dragomir.
 • 1976:
  Obtine premiul I la Festivalul “Lotca de aur”, Braila.
  Obtine premiul II la “Festivalul artei studentesti”, Galati.
  Obtine premiul II la concursul “Bucuresti’76″.
  Obtine premiul I la concursul de creatie si interpretare al festivalului “Mamaia’76″ cu melodia “De-ar fi fost sa fiu” de George Grigoriu. Pe L.P.-ul omagial “Odata cu cantecul”, lansat cu prilejul implinirii a doua decenii de cariera a compozitorului George  Grigoriu, ii apar piesele “Sperante vis, sperante flori” si “Nu mai stiu ce sa cred”.
 • 1977: Imprima prima melodie pe L.P.-ul “Slagarele anului 1976″.
 • 1978: Absolva Conservatorul de muzica “Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compozitie, cu lucrarea “Muzica usoara romaneasca si rolul sau în societatea contemporana” – coordonator prof. Al. Leahu.
  Obtine premiul I la Concursul solistilor profesionisti, Sectia muzica usoara.
  Obtine premiul I la Festivalul national “Cantarea Romaniei”.
 • 1978  -  1979: Castiga “Trofeul Amara” la cea de-a IX-a editie a “Festivalului tineretii”, Amara. Presedintele juriului: Vasile Donose. Mihaela Runceanu devine profesoara de vioara la Scoala generala de muzica din Braila. Canta cu formatiile “Solaris” si “Mefisto” din localitate.
 • 1979  -  1980: Profesoara de vioara la Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, pe care il absolvise cu numai sase ani in urma. Face parte din formatia “Nona”, condusa de profesorul Xenti Stanescu. (Este anul cand Mihaela Runceanu isi imbogateste serios repertoriul de cantece cu piese din repertoriul international). Formatia: Xenti Stanescu (clape), Aurelia Stanescu (clape), Laurentiu Cazan (chitara), Misu Anghel (bass-electronistul formatiei), Nucu Oancea (baterie). Solisti vocali ai grupului: Mihaela Runceanu si George Nicolescu.
  In 1979 formatia “Nona” isi da atestatul, cu categoria “A I”, la Bucuresti. Presedintele comisiei a fost regretatul compozitor Gelu Solomonescu.
 • 1980 – 1989: Profesoara de canto la Scoala Populara de Arta din Bucuresti. Corepetitor, la aceeasi clasa, compozitorul Ionel Tudor.  Mihaela se ocupa de vocalize si de exercitii de respiratie, de pregatirea vocala, iar Ionel Tudor – de repertoriu. Dintre cei care i-au fost elevi se numara: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Denis Roman, Dana Dorian (actualmente critic muzical), Mihai Balaban, Coco Dumitriu (solist la Teatrul de Opereta) Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Catalin Crisan, Nicola, Daniela Nicol, Doru Stelian, Ovidiu Baciu, Eugeniu Dan, Angela Stoica, Constantin Bruj, Paula Mitrache, Miki (fosta solista a trupei Kapital), Maria Bota, Ozana Barabancea, Catalin Magdalinis, Radu Ion, Marinela Chelaru de la grupul “Voua”.
  Efectueaza o serie de turnee peste hotare in tari precum: URSS (o luna de zile), Cuba (1- 30 iulie 1985), R.D.Germana (1986), Bulgaria, Cehoslovacia. A imprimat la Radio si Electrecord (din anii’70 si pana în 1989) peste 150 de piese.
 • 1981: Obtine premiul I (ca solista profesionista) la Festivalul national “Cantarea Romaniei”.
 • 1982: Melodia “E-adevarat iubirea mea”, preluata din repertoriul international (“Paradise”), pe textul Roxanei Popescu. Este primul mare slagar al Mihaelei Runceanu.
 • 1983: Ii apare primul disc single la Electrecord cu piesele “Luna” de Vasile Veselovschi si “Ce frumos am visat” de Dan Beizadea.
 • 1984: Apar piesele “E-adevarat iubirea mea”, “Hai la drum!” sau “Nu stiu cum m-am indragostit”. Filmeaza primul “Autograf muzical” la Televiziunea Romana care ii acorda un spatiu de emisie de 3-4 piese. Tot la Televiziunea Romana, in cadrul programului TV “Revelion’84″, Mihaela Runceanu canta in duet cu elevul sau, Mircea Dumitrescu, melodia “Cu noi”.
 • 1985: Apar piesele  “Voi, oameni”, “Sa crezi in dragostea mea” (Ion Cristinoiu) La concursul “Melodii’84″, Mihaela Runceanu participa cu melodiile “Nu stiu cum m-am indragostit” (Viorel Gavrila), “Sa crezi in dragostea mea” (Ion Cristinoiu) si “In luna mai” (Dumitru Lupu) la sectiunea “Prime auditii”. Melodia “Sa crezi in dragostea mea” obtine premiul I la concursul de “Creatie”.
  In perioda 1- 30 iulie 1985 efectueza un turneu în Cuba. Participa la Festivalul si concursul “Gala’85″(participa cu o melodie din repertoriul cubanez si cu slagarul “Sa crezi in dragostea mea”). In Topul “Saptamana” din anul 1985, realizat de Andrei Partos pe baza preferintelor ascultatorilor, Mihaela Runceanu obtine locul I cu piesa “Sa crezi in dragostea mea”.
 • 1986: Apar slagarele  “De-ar fi sa vii”, “Sa fim copii”, “Viata incepe cu tine”, “Nu, nu mai vreau sa stiu”, “Zborul vantului”.
  La concursul “Melodii’85″, Mihaela Runceanu participa cu melodiile “De-ar fi sa vii” (Alexandru Willmany), “Tu nu vei stii niciodata” (Ionel Tudor), “Nu, nu mai vreau sa stiu” (Dan Dimitriu). Melodia “De-ar fi sa vii” obtine premiul I la concursul de “Creatie”.
  Participa la Festivalul de muzica de la Rostock, in fosta R.D.Germana, unde are un neasteptat succes cu piesa “Marea” de Ionel Tudor. Ne surprinde placut din nou cu melodiile “Cineva te iubeste” (Al. Wilmany) si “Voi ne-ati promis cetati” (Horia Moculescu) – in duet cu Adrian Daminescu, la Festivalului national de muzica usoara “Mamaia’86″.
  Alaturi de alte mari vedete ale muzicii usoare romanesti din anii ’80, inregistreaza slagarul “Deschideti poarta soarelui” (Anton Suteu), difuzat in programul de Revelion.
 • 1987: Apar slagarele “Haide spune!”, “Adevarul florilor”, “Daca omul poate fi”, “Sa invinga dragostea”, “Iartă”. Piesa “De-ar fi sa vii” (A.Wilmany / R.Popescu) premiata la “Melodii’86″.
  La emisiunea-concurs “Cu masca, fara masca” realizata de Simona Patraulea, in martie, intrepreteaza o arie de Mozart alaturi de Loredana Groza si Adrian Daminescu, in costume de epoca.
  La Festivalul national de muzica usoara “Mamaia’87″ interpreteaza melodiile “Daca omul poate fi” (Alexandru Simu), “Adevarul florilor” (Zoltan Boros) si “Sa-nvinga dragostea” (Dan Pavelescu) – in duet cu George Nicolescu.
  Apare primul LP “Mihaela Runceanu” la Electrecord, avand un tiraj de 30.000 de exemplare.
 • 1988: Apar slagarele “De cate ori iti spun la revedere” (M.Dragomir / R.Popescu), “Conga” (M.Barbulescu), “A doua zi” (D.Giurgiu / D. Verona), “Pentru voi, muguri noi” (I. Bratu-Voicescu / G.Tarnea).
  Participa la concursul “Melodii’87″ cu melodiile “Iarta” (I. Cristinoiu / R.Popescu ), “Haide, spune” (V.Gavrila / R.Popescu) si “Sa-nvinga dragostea” (Dan Pavelescu / E.Rotaru), cantata in duet cu George Nicolescu, care obtine Premiul de popularitate. In ultima seara a concursului Mihaela Runceanu sustine un recital de mare succes fiind acompaniata la o melodie de actorul Bogdan Stanoevici si la alta de grupul “Stii”.
  Participa impreuna cu elevii sai de la Scoala Populara de Arta la concursul “Cantecul pentru tineret” cu piesa “Toti tinerii pot fi prieteni” (Marcel Dragomir / A. Storin).
  La Festivalului national de muzica usoara “Mamaia’88″ participa cu melodiile “Acasa” (D. Ardelean / A. Storin) si “Cat as fi vrut sa te chem” (A. Willmany / A.Grigoriu), cea din urma obtinand Mentiune. In cadrul aceluias festival, Mihaela Runceanu sustine si un concert ce ridica sala in spectatorii in picioare.
  Slagarul “A doua zi” (D.Giurgiu / D.Verona) castiga locul al III-lea la concursul radiofonic “Melodia lunii octombrie”. Piesa “Lumina din cuvant” (D.Constantin / F.Buref), ce avea sa fie interzisa mai tarziu, castiga concursul radiofonic “Melodia lunii noiembrie”.
 • 1989: Apar slagarele “Clipe ce dor”, “Eu nu te-am uitat”, “Fericirea are chipul tau”, “Daca totusi vei pleca”, “Canta iubirea”. In februarie sustine un recital de mare succes in cadrul concursului “Steaua fara nume”, acompaniata fiind de formatia Cross si Eugen Mihaescu.
  Pe 30 mai sustine un recital de mare succes in cadrul “Concursului de Dans” de la Sala Polivalenta din Bucuresti. Celebrul slagar “Fericirea are chipul tau” (M.Dragomir / E.Rotaru) castiga concursul radiofonic “Melodia lunii iunie”.
  La “Festivalului tineretii” de la Amara, editia XXII-a, sustine un concert.
  La Festivalului national de muzica usoara “Mamaia’89″ participa cu melodiile “Viers din inima romana” (D. Nedelcu) si “Pentru inima planetei” (C.Fugaru), a doua fiind interpretata impreuna cu alte voci conscrate ale vremii: Mirela Voiculescu–Fugaru, Loredana Groza, Gabriel Cotabita si Bogdan Bratu.
  Ultima filmare la TVR a Mihaelei Runceanu este difuzata pe 7 octombrie in prima auditie: videoclipul “Canta iubirea” (Z.Boros / E. Dumitru).
  In perioada 10–15 octombrie sustine un maraton de cinci spectacole la Sala Polivalenta din Bucuresti, invitata de casa de moda “Venus”.
  Pe data de 23 octombrie sustine un spectacol plin de succes la Turda. Aceasta este ultimul turneu al Mihaelei Runceanu.
  Pe data de 29 octombrie participa la spectacolul “Start Melodii’89″, la Sala Radio. Acest ultim concert al Mihaelei Runceanu are un succes inegalabil, fiind rechemata in scena de catre public de 2 ori. Mihaela Runceanu isi saluta publicul si ingenunchiaza la aplauzele acestuia.
  LP-ul “Pentru voi, muguri noi”, Electrecord, ce apare pe piata la 30 octombrie, inregstreaza vanzari record. In aceeasi zi Radio Romania difuza in premiera piesa “Te vreau mereu” (D. Dimitriu), ultima inregistrare a Mihaelei Runceanu.
  Pe 31 octombrie, Mihaela Runceanu merge la sediul Radiodifuziunii Romane unde se intalneste cu Titus Andrei si lucreaza impreuna mai bine de 3 ore in cardex (Arhiva Radio), cautand negativele unor cantece.
 • 1 nov. 1989: In jurul orei 01:30, Mihaela Runceanu se stinge din viata.
 • 4 nov. 1989 Mihaela Runceanu este inmormantata la cimitirul “Dumbrava” din orasul natal, Buzau, nu departe de celebrul grup statuar “Rugaciunea” al lui C. Brancusi.

Comments are closed.